Welkom Suiker Zoetstoffen Woordenlijst Merken Produkten Zwanger Baby's KinderenReceptenTrakteren


Blog

Links

Colofon

Disclaimer

Over Zoetstoffen

Met zoetstoffen bedoelen we stoffen die zoet smaken maar geen suiker zijn. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen kunstmatige zoetstoffen en natuurlijke zoetstoffen.

Kunstmatige zoetstoffen

Veel kunstmatige zoetstoffen zijn omstreden. Van aspartaam wordt bijvoorbeeld gezegd dat het kankerverwekkend is. Daar staat tegenover dat kunstmatige zoetstoffen uitgebreid getest en goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Op het internet kun je eenvoudig veel voor- en tegenargumenten vinden over het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Eenieder kan hier zijn eigen conclusies aan verbinden. Dat kunstmatige zoetstoffen niet in baby- en peutervoeding mogen voorkomen zegt veel mensen genoeg. En dat veel kunstmatige zoetstoffen een vervelend en redelijk direct effect op de darmen kunnen hebben, zal menig snoepert al weten. Het lage aantal calorieën is echter een voordeel alsmede het feit dat veel van deze zoetstoffen geen tandbederf veroorzaken.

Acesulfaam - E950
Aspartaam - E951
Cyclamaat - E952
Isomalt - E953
Lactitol - E966
Maltitol - E965
Mannitol - E421
Sacharine - E954
Sorbitol - E420
Sucralose - E955
Thaumatine - E957
Xilitol - E967

Natuurlijke zoetstoffen

Dat natuurlijke zoetstoffen niet heilig zijn zal elke diëtist bevestigen. Door het geconcentreerde aantal fruitsuikers kunnen natuurlijke zoetstoffen een behoorlijk effect op de bloedsuikerspiegel hebben. Voor deze zoetstoffen geldt dus ook dat ze met mate gebruikt moeten worden.

Agavesiroop
Ahornsiroop
Appelsiroop
Dadelstroop
Honing
Kamutsiroop
Maismoutstroop
Rijstmoutstroop
Speltstroop
Tarwestroop

Overigen

Sommige zoetstoffen zijn niet makkelijk in te delen. Stevia vindt zijn basis in de steviaplant en lijkt dus heel natuurlijk. Echter, stevia zal naar alle waarschijnlijkheid wel een E-nummer van de EFSA (European Food Safety Agency) krijgen. Tagatose kreeg om reden van natuurlijke oorsprong geen E-nummer bij goedkeuring.

Stevia
Tagatose