Welkom Suiker Zoetstoffen Woordenlijst Merken Produkten Zwanger Baby's KinderenReceptenTrakteren


Blog

Links

Colofon

Disclaimer

Woordenlijst

Acesulfaam-K - E950 is een kunstmatige, synthetische zoetstof en een derivaat van aceto-azijnzuur, 200 keer zoeter dan suiker.

Agavesiroop is een natuurlijke zoetstof, afkomstig van de agaveplant en wordt vooral gemaakt in Mexico.

Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof en wordt gemaakt uit het sap van de Canadese Mapel (esdoorn) en wordt gebruikt als pannenkoekensiroop. Ahornsiroop kristalliseert.

Allergie In het geval van een voedselallergie maakt het immuunsysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedsel met een directe reactie als gevolg, bijvoorbeeld huiduitslag.

Amasake is een Japans drankje dat ook als zoetstof kan dienen in koekjes of gebak. Het wordt gemaakt uit zoete bruine rijst en koji, een graansoort.

Appelsiroop is een natuurlijke zoetstof op basis van appels.

Aspertaam - E951 is een omstreden kunstmatige zoetstof. Aspartaam is een combinatie van asparaginezuur en fenylalanine en 180 keer zoeter dan suiker. Het wordt veelal gebruikt in light-frisdranken.

Cyclamaat - E952 is een kunstmatige zoetstof en een natrium/calciumzout van N-cyclohexylsulfimidezuur, ongeveer 30 keer zoeter dan suiker.

Dadelstroop is een natuurlijke zoetstof op basis van dadels.

Dextrose is druivensuiker en de natuurlijke vorm van glucose. Deze zogenaamde D-glucose wordt als term vooral in de levensmiddelenindustrie gebruikt.

Druivensuiker is een ander woord voor glucose.

Fructose is vruchtensuiker en vormt samen met glucose suiker.

Geleisuiker is suiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Het wordt gebruikt bij het conserveren van fruit.

Glucose heet ook wel druivensuiker. In de chemie is glucose de belangrijkste energiebron voor lichaamscellen en het ontstaat uit de koolhydraten in onze voeding. De natuurlijke vorm, dextrose, wordt in de levensmiddelenindustrie gebruikt.

Glychemische index geeft aan hoe snel de glucosespiegel in het bloed stijgt. Suiker laat de bloedspiegel heel snel stijgen en heeft daardoor een hoge glychemische index. Witmeel heeft hetzelfde effect. Klik hier voor een overzicht.

Honing is een natuurproduct gemaakt door bijen. Honing is gezond, en van de honing van een lokale imker is aangetoond dat het kan helpen tegen hooikoorts. Honing versuikert niet maar kristalliseert. De term versuikeren wekt de gedachte dat er bietensuiker is toegevoegd, maar honing is een zuiver natuurproduct. Honing is niet geschikt voor baby's.

Ingrediënten staan, in afnemende volgorde, verplicht vermeld op verpakte voedingsmiddelen. In de ingrediëntendeclaratie staan alle ingrediënten en voedingsadditieven vermeld.

Invertsuiker onstaat uit het mengen van gelijke delen fructose en glucose. Het heeft een grotere zoetkracht dan suiker en wordt o.a. gebruikt in alcoholische dranken en als honingvervanger.

Isomalt - E953 is een kunstmatige zoetstof op basis van suiker. In tegenstelling tot gewone suiker heeft het echter minder effect op de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt het geen tandbederf.

Kamutsiroop is een natuurlijke zoetstof op basis van de klassieke, lichtverteerbare graansoort kamut, de voorouder van tarwe.

Kandij(suiker) is suiker en bestaat uit grote suikerkristallen en wordt gebruikt als zoetmaker voor koffie en thee.

Lactose of melksuiker komt van nature alleen in melkproducten voor.

Lactitol - E966 is een kunstmatige zoetstof en een polyol uit lactose.

Maismoutstroop is een natuurlijke zoetstof op basis van mais.

Maltitol - E965 is een kunstmatige zoetstof en een polyol uit zetmeel. Het is 0,9 keer zoeter dan suiker en wordt gebruikt in snoepgoed.

Maltose heet ook wel moutsuiker en onstaat uit de afbraak van zetmeel.

Mannitol - E421 is een kunstmatige zoetstof en heeft als grondstof glucose of sacharose en komt van nature voor in andijvie, ui, kool en selderij.

Melasse is een stroopachtige restproduct van de produktie van suiker uit suikerbieten of suikerriet en wordt o.a. gebruikt als ingredient, bijvoorbeeld van roggebrood.

Oerzoet is ongeraffineerd gedroogd rietsuikersap. In tegenstelling tot rietsuiker zijn in oerzoet alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig. Oerzoet is verkrijgbaar bij de natuurwinkel en geschikt om mee te bakken.

Palmsuiker wordt gemaakt door het sap van bepaalde palmbomen in te dampen, veel van de in het sap voorkomende vitaminen, mineralen en antioxidanten blijven door deze methode bewaard. Palmsuiker heeft een lage glycemische index maar is nog steeds een suiker.

Rietsuiker is een suiker, geraffineerd uit suikerriet.

Rijstmoutstroop is een natuurlijke zoetstof op basis van rijst.

Sacharine - E954 is een kunstmatige zoetstof en heeft als grondstof tolueen (een oplosmiddel) en is ongeveer 300 keer zoeter dan suiker.

Sacharose of tafelsuiker is suiker gemaakt uit suikerbieten, suikerriet of suikerpalm.

Sorbitol -E420 is een kunstmatige zoetstof en is een polyol uit zetmeel en komt van nature voor in fruit, zeewier en algen.

Speltstroop is een natuurlijke zoetstof op basis van het lichtverteerbare oergraan spelt.

Stevia wordt gemaakt uit de blaadjes van de steviaplant en is 300 keer zoeter dan suiker. Sinds 2010 mag stevia als zoetstof in Europa gebruikt worden.

Sucralose - E955 is een kunstmatige zoetstof en is ongeveer 600 keer zoeter dan suiker.

Sucrose is Engels voor sacharose

Suiker of sacharose is een zoet voedingsmiddel dat wordt gemaakt door middel van een raffinageproces uit suikerbieten, suikerriet of suikerpalm.

Tagatesse heeft als basis tagatose en bevat ook isomalt.

Tagatose komt in kleine hoeveelheden voor in zuivel. De structuur komt overeen met die van suiker en het is bijna net zo zoet, 92%. Het bevat echter slechts 38% van de calorieën. Tagatose heeft bovendien een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel. Het is sinds 2007 goedgekeurd als voedselingrediënt in Europa. De productie van tagatose is duur.

Tarwestroop is een natuurlijke zoetstof op basis van het graan tarwe.

Thaumatine - E957 is een kunstmatige zoetstof. Het is een zoetsmakend eiwit dan wordt geisoleerd uit katfeme-fruit uit West-Afrika. De zoete smaak van thaumatine blijft lang hangen, hierdoor is het handig voor gebruik in kauwgom.

Vanille is een smaakstof afkomstig uit de peulvruchten van de klimorchidee. Suiker versterkt de smaak van vanille. In de voedingsindustrie wordt vaak vanilline gebruikt, een goedkoper synthetisch alternatief.

Voedingswaarde Een voedingswaardedeclaratie is een opsomming van de hoeveelheid energie (calorieën, eiwitten, koolhydraten, vetten, etc.) een verpakt voedingsmiddel per 100 gram of 100 ml bevat. Soms wordt suiker, druivensuiker en andere suikers apart vermeld zodat het suikergehalte niet zo hoog lijkt.

Xilitol - E967 is een kunstmatige zoetstof, een xylose uit plantenvezels, de zoetkracht is gelijk aan die van suiker. Xilitol wordt veel in kauwgum gebruikt, om de tanden te sparen.