Welkom Suiker Zoetstoffen Woordenlijst Merken Produkten Zwanger Baby's KinderenReceptenTrakteren


Blog

Links

Colofon

Disclaimer

Kinderen

Snoepjes en koekjes zijn heerlijk, alle kinderen zijn het daar over eens. Maar ouders en verzorgers weten heel goed dat te veel snoepen niet gezond is, en dat komt vooral door de suikers. Het is niet alleen slecht voor het gebit maar omdat er vaak te veel zoetigheid wordt gegeten kan dit voor overgewicht zorgen.

Drinken
Let eens op hoeveel zoetigheid je kind drinkt. Pakjes vruchtensap, zuiveldrankjes en limonade bevatten allemaal veel suiker of zoetstof. Deze kun je vervangen door melk of karnemelk, pure vruchtensap, diksap en thee. Water is natuurlijk het gezondst maar veel kinderen zijn niet gewend dit te drinken en zeggen dat ze het niet lusten. Maar wanneer een kindje dorst heeft zal het ook zeker water drinken. Een kind dat geen melk lust vindt karnemelk met een beetje diksap vaak wel lekker, niet alleen kleurt dit mooi maar het smaakt ook zoet. Voor kinderen met een koemelkallergie is er sojamelk, in de natuurwinkel vind je sojamelk met en zonder suiker, een kwestie van even het etiket lezen. Geitenmelk kan ook een alternatief zijn en bevat geen toegevoegde suiker.

Snoepen
Het is onmogelijk een kind van snoepen te weerhouden. Wanneer je het snoepen compleet verbiedt raakt je kindje niet alleen geobsedeerd door lekkers, het gaat zich ook nog eens te buiten wanneer het bij een vriendje gaat spelen. Het is belangrijk dat je kind op een gezonde manier met eten, en dus ook met snoepen, leert omgaan. Als ouder kun je ervoor kiezen eerst fruit voor te zetten alvorens de koektrommel te voorschijn te halen.

Toetjes
Toetjes eten we traditiegetrouw na de maaltijd en een dessert is bijna altijd zoet. Kinderen wennen heel snel aan deze gewoonte en verheugen zich op de traktatie na hun warme maaltijd. De supermarkt biedt een groot assortiment toetjes, ook speciaal voor kinderen. Toetjes zonder suiker of kunstmatige zoetstoffen zijn er echter niet. Gelukkig is het makkelijk om zelf iets te maken; yoghurt met diksap en/of vers fruit, appelmoes of mangopuree. De natuurwinkel verkoopt enkele op soja gebasseerde toetjes waarvan sommige geen suiker bevatten.

Broodbeleg
Eerst een boterham met hartig beleg, dan een zoete boterham. Dit is een manier waarop veel ouders de broodmaaltijd organiseren. In de supermarkt vindt u suikervrije jam van Zonnatura. In de natuurwinkel treft u verschillende suikervrije jams en appel- en/of perenstroop.