Welkom Suiker Zoetstoffen Woordenlijst Merken Produkten Zwanger Baby's KinderenReceptenTrakteren


Blog

Links

Colofon

Disclaimer

Blog

Kinderen

Het is best moeilijk om een kind suikervrij op te voeden. Mijn zoon is twee-en-een-half en mijn dochter ruim een jaar. Zelf weet ik heel goed wat wel en niet kan en wat ik al dan niet toelaatbaar vind. Maar om dit aan je omgeving uit te leggen is nog niet zo eenvoudig.

Dat uitleggen, of eigenlijk, verantwoording afleggen, is mijn struikelblok. Ik weet dat ik mijn omgeving geen verantwoording schuldig ben, net als ik ook geen tekst en uitleg vraag wanneer iemand zijn peuter chocolademelk te drinken geeft. Maar toch vind ik het moeilijk om zonder uitleg te geven te stellen dat mijn kinderen geen suiker eten. En zo is bij mijn zoon het hek al aardig van de dam. Hagelslag is zijn favoriete broodbeleg en chocolade zijn lekkerste snoep. En hij weet precies aan wie hij dit vraagt.

Bij mijn dochter gaat het nog goed. Als kleine baby had ze enorm last van krampjes en ik ben om die reden erg streng op het gebied van haar voeding. Vooralsnog heeft ze geen suiker gegeten. Van een suikervrij biscuitje van Molenaartje wordt ze helemaal vrolijk en op brood krijgt ze naast hartig beleg ook suikervrije jam van Zonnatura en appel- perenstroop van Poirette. Billy's Farm speculaasjes zijn een leuke traktatie voor haar en rozijntjes vindt ze ook erg interessant.

Maar, ze groeit natuurlijk groter en houdt steeds beter in de gaten wat haar grote broer aan tafel eet. Ik ben benieuwd wanneer ze gaat protesteren over de verschillen op hun borden, die er overigens lang niet altijd zijn natuurlijk. Dit zal, hoe dan ook, door sommige volwassenen meteen tegen mij gebruikt gaan worden.

En het is natuurlijk ook niet zo dat ik het mijn kinderen niet gun. Ik snoep zelf ook graag maar weet intussen hoe ongezond suiker kan zijn. Sonja Kimpen draagt haar boek 'Sterker dan Suiker' op aan alle kinderen met als toevoeging: 'dat hun karakter sterker mag zijn dan de reclame'. Door mijn kinderen zo suikervrij mogelijk op te laten groeien hoop ik dat hen dat ook lukt.

December 2010

Chocolade

Ik ben nooit verslaafd geweest aan chocolade. Koekjes en chips waren meer mijn ding. Echter, suikervrije koekjes vind je niet in een gewone supermarkt. En chips zonder suiker is er wel maar dat is dan altijd de naturel smaak en dat gaat na een tijdje vervelen.

Suikervrije chocoladerepen zijn er wel in de supermarkt. Makkelijk hoor, al zijn ze behoorlijk prijzig. Helaas kwam ik er al snel achter dat het in één keer opeten van zo'n reep een onprettig effect op mijn darmen had. Dit komt door de kunstmatige zoetstoffen die zo'n reep bevat. De prijs en de darmklachten weerhielden mij ervan om meer dan twee repen per week te eten.

In de natuurwinkel ontdekte ik ook suikervrije chocolade. Deze repen zijn zo mogelijk nog duurder. Maar ik vind ze lekker en kan zonder problemen een reep wegsmikkelen. Heerlijk! Via de natuurkraam op de markt bestelde ik met bulkvoordeel een doos van deze repen. 26 Stuks als ik me niet vergis, daar kun je dan bijna een maand mee doen bedacht ik. Helaas, ik at zonder problemen twee of drie repen op een dag. Weg bulkvoordeel!

Momenteel varieer ik een beetje. Net hoe het uitkomt koop ik soms Céréal repen in de supermarkt of Molenaartje chocolade in de natuurwinkel.

November 2010

De eerste stap

Om gezondsheidsredenen ben ik gestopt met suiker eten. Zonder in detail te treden kan ik vertellen dat mijn klachten destijds onverklaarbaar waren voor de reguliere geneeskunde. Zo kwam ik bij een homeopaat terecht, een kinesioloog om precies te zijn, die er achter kwam dat mijn lever overbelast was. Hierdoor liet deze bepaalde functies vallen, vandaar mijn klachten. Om de lever te helpen met herstellen werd ik op dieet gezet. Het was een streng dieet, hier een opsomming van de dingen die ik niet mocht eten: vlees, zuivel, appels, pinda's en suiker. Grappig genoeg was suiker hier niet het grootste probleem, maar zuivel, kaas om precies te zijn. Het vlees miste ik niet, maar een boterham met kaas laten staan vond ik moeilijk. Mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon en ik voelde me prima dus het was meestal niet zo heel erg moeilijk om gemotiveerd te blijven.

Het dieet heb ik in deze strenge vorm een jaar volgehouden. Toen ik merkte dat ik hamburgers smachtend nakeek wanneer deze richting iemands mond werden gebracht, wist ik dat het tijd was voor verandering. Ik bleek vitamine B12 tekort te hebben, een vitamine die bijna alleen in vlees voorkomt. In eerste instantie wilde de kinesioloog mij vitaminepillen voorschrijven maar ik legde haar uit dat ik geen vegetariër ben en dus graag gewoon weer vlees wilde eten. Dat kon natuurlijk ook, voorzichtig beginnen met kalkoen- of lamsvlees.

Van mijn strenge dieet zijn nu alleen suiker en varkensvlees nog over. Over het algemeen kost dit geen moeite meer al ben ik nog steeds een zoetekauw. Ik heb me in de loop der jaren wel verbaasd over alle voedingsmiddelen die, naar mijn mening onnodig, suiker bevatten. Ik merk om me heen dat mensen zich steeds meer bewust met voeding bezig houden en hoop dat dit er voor zal zorgen dat suiker straks uit bijvoorbeeld soep en beschuitjes verdwijnt.

Oktober 2010

"Preek niet wat anderen moeten eten
maar eet wat bij je past en zwijg."

Epictetus (45BC - 135BC)