Welkom Suiker Zoetstoffen Woordenlijst Merken Produkten Zwanger Baby's KinderenReceptenTrakteren


Blog

Links

Colofon

Disclaimer

Baby's

De eerst smaak die een baby proeft is zoet. Moedermelk is heerlijk zacht, romig en zoet van smaak. Ook zuigelingenvoeding krijgt een zoete smaak.

Wanneer je kindje zes maanden wordt en het voor het eerst vast voedsel krijgt is het echter nog helemaal niet nodig het met suiker in aanraking te laten komen. Er zijn veel lekkere, van nature, zoete levensmiddelen en een baby zal natuurlijk ook andere smaken gaan leren kennen. Het is heel makkelijk om suiker uit het dieet van een baby weg te laten. Een baby kan enorm enthousiast reageren op een rijstwafel, een stuk fruit of zelfs een reepje paprika als tussendoortje.

Proeven is baby's eigen, wanneer ze een bordje eten voorgeschoteld krijgen dan zal iedere baby bij de eerste hap bedenkelijk kijken en proeven of dit eten wel lekker is. Ook wanneer het al voor de zoveelste keer worteltjes eet.

Introductie vast voedsel
Wanneer een baby na al die liters melk rond de zes maanden ook ander voedsel krijgt gaat er een wereld voor hem of haar open. En niets te laat want waarschijnlijk keek je kleintje het brood al van je bord. Dus een eerste broodkorst wordt opgesabbeld en groente en fruit wordt geïntroduceerd.

Rapley-methode
Wanneer je kindje deze leeftijd bereikt is het de moeite waard om de zogenaamde Rapley-methode eens te bestuderen. Hierbij eet een baby geen gepureerd voedsel maar krijgt hij of zij eten in stukken aangeboden. Het is bijzonder om te zien hoe een baby, vaak nog zonder tandjes, al kan kauwen met de kaakjes, op eigen tempo kan zo een stuk banaan worden verorberd, of sperciebonen.
Over dit onderwerp is op internet veel te vinden en kinderdiëtist
Stefan Kleintjes schreef er een leuk boek over: 'van borst tot boterham, eten voor de kleintjes'. Dit boek bevat een enorme hoeveelheid informatie over de introductie van vast voedsel, over voeding ansich en ook menu's en recepten voor de allerkleinste.

Witmeel
Dat een kindje bruin- of volkorenbrood eet vinden we heel normaal. Witbrood bevat namelijk minder vezels en voedingsstoffen dan volkorenbrood. Bovendien zorgt witmeel (of tarwebloem), net als suiker, voor een te snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Voor een bordje pap of een papfles maken veel ouders echter gebruik van rijstebloem. Dit is vergelijkbaar met witbrood. In de natuurwinkel vind je rijstemeel van het merk Biobim. Ook is er volkoren speltmeel en volkoren tarwemeel van Biobim verkrijgbaar. Spelt is een oergraan en lichter verteerbaar dan tarwe en in het bijzonder geschikt voor kindjes die veel last van krampjes hadden. Voor die kindjes is er ook speltbrood (en speltpasta) verkrijgbaar.